FAQ

Waar worden de bamboefietsen gemaakt?

In Ghana en Uganda, voorheen ook in de Filipijnen.

Waarmee worden de bamboe buizen verbonden?

Met een natuurlijke vezel. In Ghana gebruiken de bouwers henneptouw, in Uganda boomschors, gedrenkt in epoxyhars. Daarnaast zijn voor de trapas, de zadelpen, de wielophanging en het balhoofd aluminium delen tussen de bamboe buizen verlijmd.

Zijn de frames wel sterk genoeg?

Zeker! Er zit 5 jaar garantie op ieder frame en ook zware mensen hoeven niet bang te zijn. Een klantreview van een MTB-er: Het frame is behoorlijk stijf en vergelijkbaar met een stalen of aluminium frame. Ik heb absoluut geen problemen met of twijfel gehad over de sterkte. Sprongen van een meter hoog zijn geen probleem.’

Zijn de frames wel stijf genoeg?

Zeker! De stijfheid van de bamboe sportfietsen is te vergelijken met die van de beste aluminium en carbon fietsen.

Worden ze niet snel gestolen

Nee, juist niet. Ieder bamboe fiets is uniek en daarmee voor een dief slecht door te verkopen. Diefstal-proof dus!

Wat als ik val met een bamboe fiets?

Een bamboe fiets is robuuster dan carbon en aluminium. Het kan dus tegen een (flink) stootje! Het materiaal is vergelijkbaar met staal. De treksterkte van de bamboe vezel is zelfs hoger dan die van staal! Mocht er buiten de garantietermijn iets met het frame gebeuren dan is reparatie meestal goed mogelijk

Kunnen bamboe fietsen buiten staan?

Bamboe kan uitstekend tegen regen en andere weersomstandigheden. Of het nu buiten 45 graden is of -25: de fiets kan er tegen.

Hoe zwaar zijn de frames en fietsen?

Een frame weegt ongeveer 1,5-2,5 kg. Een complete fiets weegt, afhankelijk van de framemaat, ongeveer 9 kg (race), 12 kg (MTB), 13kg (city) of 16kg (trekking). De Bambike weegt compleet ±18kg, hetzelfde als een vergelijkbare stadsfiets van aluminium.

Wat zijn de voordelen van bamboe fietsen?

Heb je even?
De fietsen rijden zeer comfortabel vanwege de dempende eigenschappen van bamboe. Dit is met name belangrijk bij racefietsen omdat daarvan de banden 7-8 bar druk hebben. Door deze eigenschap zijn de racefietsen zeer geschikt voor lange tochten en tochten over slechte wegen.
De fietsen:
– zijn zeer robuust (beter dan carbon en aluminium!)
– zien er mooi uit (het zijn echte ‘head-turners’)!
– zijn allemaal uniek;
– kunnen helemaal naar wens worden opgebouwd;
– worden gratis afgeleverd op ieder adres in NL;
– helpen de bouwers in Ghana en Uganda te groeien als ondernemer (ontwikkelingssamenwerking 2.0)
– worden geleverd inclusief verhaal van de bouwer;
– zijn ook als los frame leverbaar, zodat je ook je bestaande fiets kunt ombouwen naar een fiets met bamboe frame!
– Eco-friendly, zelfs transport naar NL is klimaatneutraal!

Waarom fietst nog niet iedereen op zo’n fiets dan?

De fietsen worden met de hand gemaakt (in ±80 uur per frame). Dat moet ook omdat bamboe een natuurproduct is en dus niet geschikt om te verwerken in een machine. Dit zorgt er voor dat de frames niet goedkoop zijn. Voordeel is dat je daarmee wel een exclusieve fiets houdt. Bovendien geeft je de bouwer in Afrika de kans te ondernemen en zijn familie te onderhouden.

Hoe lang gaat zo’n fiets mee?

Een bamboe fiets gaat net zo lang mee als een metalen fiets. Goed onderhoud is natuurlijk een voorwaarde. Craig Calfee, de ontwerper, fietst nog regelmatig op zijn fiets die hij in 1995 als publiciteitsstunt bouwde voor een beurs. Aan het frame zal het niet liggen. De (metalen) slijtageonderdelen bepalen de levensduur van de fiets.

Welke merken zijn er?

Er zijn verschillende merken op de Nederlandse markt. Neem de volgende dingen even in overweging voor je tot aanschaf overgaat:

  • bamboefietsen.nl is al sinds 2010 actief – and here to stay!
  • bamboefietsen.nl geeft 5 jaar (!) garantie op ieder frame
  • bamboefietsen.nl geeft ook workshops ‘bouw je eigen bamboe fiets’ en kan – mocht het nodig zijn – ook reparaties voor je uitvoeren.
  • bamboefietsen.nl is de enige leverancier die naast complete fietsen ook bamboe frames levert.
  • bamboefietsen.nl levert alleen frames en fietsen van de beste en gecontroleerde bouwers uit Ghana, de Filipijnen en Uganda. Ze zijn allemaal gebouwd door leerlingen van Craig Calfee, de ontwerper en bedenker van de moderne bamboe fiets. De bouwers zijn geselecteerd op hun vakmanschap en kwaliteit van de frames en leveren frames met hun eigen naam en/of logo er op en frames zonder namen. Ieder frame is echter traceerbaar zodat je zeker weet dat je een kwaliteitsproduct hebt mét garantie. Dat is niet bij alle merken het geval.
  • bamboefietsen.nl heeft het grootste assortiment – je zit niet vast aan ‘standaard’ fietsen.
  • Bij bamboefietsen.nl kun je maatwerk bestellen, zonder meerprijs!
  • Bij bamboefietsen.nl worden de bouwers eerlijk betaald en worden er lange termijncontracten met ze afgesloten.
  • Wie is Craig Calfee?

    Craig is de bedenker en ontwerper van de moderne bamboe fiets. Zijn bedrijf heet Calfee Design en kreeg bekendheid doordat hij in de jaren ’80 de eerste carbon racefiets ontwierp en bouwde. In 1991 reed Greg LeMond hiermee naar het geel in de Tour de France. Craig is nog steeds een innovator van de fietsindustrie die met zijn bedrijf high-end carbon en bamboe fietsen bouwt en verkoopt.

     

    Staat jouw vraag hier niet bij? Neem contact met ons op >

    headtube bamboefietsen.nl achterwiel bamboefietsen.nl bamboe in de regen bamboefietsen.nl bamboe bedrijfsfietsen bamboefietsen.nl achterrem bamboefietsen.nl duurzame trekkingfiets bamboefietsen.nl eerlijke handel bamboefietsen.nl